Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Jídlo bez práce z jednoho hrnce. V akci opět litinový hrnec!

Tentokrát jde o jehněčí kolínka, která jsem za výhodnou cenu koupila v Makru a opět schovávala přes svátky v mrazáku. Pokud neseženete jehněčí maso, můžete použít třeba hovězí kližku.

Moc pěknou kližku – vyšší kolečko, včetně morkové kosti prodávají v Globusu.

Popravdě si tento recept můžete upravit podle sebe, protože zeleninu má každý rád jinou a v různém množství, někdo nesnese fazole atd. Takže se nebojte experimentovat!

Ingredience:

  • 2 jehněčí kolena (nebo hovězí kližku)
  • 3 vetší mrkve
  • 2 kořeny petržele
  • konzerva krájených rajčat
  • velké bílé fazole (klidně i sterilované z konzervy)
  • (sušené fazole namočíme přes noc do vody)
  • pikantní klobáska
  • 0,5 l červeného vína
  • cibule a česnek
  • olej
  • bobkový list, pepř, sů

Postup:

Dáme si předehřát troubu na 200 °C. Litinový hrnec „dáme na sporák“ na mírný plamen a přidáme trochu oleje, na kterém osmažíme nakrájenou cibuli, česnek a klobásku. Mírně osmažíme, přidáme maso a spolu vše osmahneme, aby se maso zatáhlo a dostalo mírně opečenou barvu. Poté přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a koření. Pokud chceme použít sušené fazole, je nutné je přes noc namočit do vody a vložit je do hrnce nyní. Pokud využijeme sterilované fazole z konzervy, přidáme je až těsně před koncem vaření. Vše zalijeme dostatečným množstvím červeného vína. 

K vínu jen poznámka – prosím nepoužívat obyčejný levný „krabicák“. U většiny vaření s vínem platí pravidlo: pokud by mi víno nechutnalo samo o sobě, není dobré ani do mého jídla:o). Ale na druhou stranu není nutné používat drahá vína. Bohatě postačí mírně kořeněné rozlévané červené víno za rozumnou cenu, například z vaší nejbližší vinotéky.

Hrnec přikryjeme poklicí a strčíme do trouby, kde se sám o sebe na hodinu postará. Po hodině zkontrolujeme, jestli je maso již uvařené, většinou se maso již začalo oddělovat od kosti. Pokud by se vám zdálo, že v hrnci máte příliš vody, nechejte hrnec ještě 15 minut bez poklice péci. Vývar se zeleninou se víc odpaří a směs se zahustí…

Podáváme nejlépe s čerstvým domácím chlebem.

Všem přeji dobrou chuť.

Lady.cz (Martina Sedlářová)

 

Ohodnotit
(1 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: