Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Broskvový koláč s drobenkou

Tento koláč peču poměrně často. Jednak je to naše oblíbená klasika, když nevím, co upéct sladkého, a také proto, že se dá upéct jak v létě z čerstvých broskví, tak v zimě ze zavařených.

Rozdíl opravdu nepoznáte. A v zimním období – když si budete pochutnávat na koláči – se vám tak připomene slunné léto.

Krémová směs, která velice chutně doplňuje broskve, je takovou nepříliš známou náplní koláčů, ale věřte, že až koláč ochutnáte, stane se také stálicí ve vašem seznamu oblíbených dezertů. 

Možná vám přijde, že koláč vypadá příliš náročně, ale zdání klame – tento dezert budete mít hotový za pár minut. A pokud by se vám nedostávalo času, není problém rozdělit jeho přípravu do dvou dnů. Jeden den si nejprve připravíme těsto a třeba drobenku – vše na nás počká v lednici i několik dnů. Pak už jen stačí otevřít sklenici zavařených broskví a vyrobit krémovou náplň. Dokončení koláče je pak už na chvíli. Odměnou vám bude báječná vůně a chuť broskvového koláče.

 

Ingredience na těsto

  • 200 g hladké mouky,
  • 120 g másla nebo margarínu,
  • 2 - 3 lžíce studené vody

 

Ingredience na náplň

  • 5 větších broskví,
  • 150 ml zakysané smetany (nebo jogurtu),
  • 2 žloutky,
  • 200 g pískového cukru,
  • 30 g hladké mouky

 

Ingredience na drobenku

  • 60 g másla,
  • 75 g hladké mouky,
  • 60 g pískového cukru,
  • ½ lžičky mleté skořice

Postup

V mixéru nebo ručně vypracujeme z ingrediencí na podklad koláče těsto, které je hladké a kompaktní. Pomoučíme vál nebo pracovní desku a vyválíme z těsta kulatý plát silný cca 0,5 cm a větší přibližně o 3–4cm, než je vaše koláčová forma. Těsto lehce natočíme na váleček a opatrně přeneseme do formy. Okraje těsta odřízneme. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Broskve (čerstvé) oloupeme a nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Do formy s těstem vyskládáme plátky broskví v kruzích, tak, aby se lehce překrývaly. Ingredience na krémovou náplň utřeme v misce do hladkého krému, kterým (opatrně abychom si broskve nepřeházely) zalijeme plátky broskví. 

Připravíme si drobenku. Do menší misky si dáme povolené máslo, mouku a cukr a mezi prsty promneme, aby vznikly hrubší kousky hmoty. Jakmile se nám začnou tvořit menší drobečky, přidáme skořici. 

Vložíme koláč do trouby nejprve na 30 minut, dokud nám náplň od krajů lehce neztuhne. Po zhruba půl hodině posypeme drobenkou rozpečený koláč a opět vložíme do trouby na přibližně 15 minut pokud není upečený dozlatova. 

Všem přeji dobrou chuť

Lady.cz (Martina Sedlářová)

 

Ohodnotit
(0 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: