Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Kuřecí plátky s omáčkou z červeného vína

 

Jsme převážně „masožravá“ rodina, takže maso, obzvláště kuřecí a krůtí, vařím poměrně často a občas se stane, že mi prostě dojde inspirace.

Když vaříte téměř každý den, tak máte pocit, že už jste ty plátky masa vařili nejméně po sto padesáté stejně:o).

Takže když si tak přemýšlím a čekám na inspiraci, tak si často vzpomenu na nějaký recept, který jsem kdysi kdesi četla nebo viděla, a nějakou část z tohoto receptu si tak trošku vypůjčím, protože mám pocit, že by to i u mého současného plátku masa mohlo chutnat dobře.

Zvláště pokud se jedná o ingredienci, jakou je silné kořeněné víno. No uznejte, pokud je víno samo o sobě dobré, nemůže se přece stát, že by výsledek dobrý nebyl! Nehledě na to, že použitím vína do receptů se mi zdá, že jsem znovu ve Francii, kde (co si budeme nalhávat) si Francouzi umí užívat života ve všech směrech, kuchyni nevyjímaje. Ne nadarmo byla francouzská gastronomie zařazena na seznam nemateriálního kulturního dědictví Unesco již v roce 2010.

 

Ingredience

  • 300 – 400 g kuřecích prsou nebo krůtích plátků,
  • brambory,
  • zelená petrželka,
  • sklenice červeného kvalitního vína,
  • 2 šalotky,
  • 2 stružky česneku,
  • olej a máslo,
  • grilovací koření, sůl, pepř,
  • 1 - 2 lžíce (nejlépe) demiglace nebo ½ kostičky bujónu (hovězí nebo kuřecí),
  • trocha hnědého cukru

 

Postup

Dáme si vařit brambory. Množství dle vašich zkušeností a oblíbenosti této přílohy.

Do pánve dáme rozpustit lžíci másla a lžíci oleje, na kterém osmažíme okořeněné řízky. Jakmile budou hotové, vyjmeme je a odložíme stranou.

Do výpeku po osmahnutém mase dáme lehce osmažit najemno nakrájenou šalotku a česnek. Hlídáme, aby se vše nepřipálilo. Pokud máme málo tuku a šťávy po usmaženém mase, trochu tuku přidáme. Přidáme sůl, pepř, bujón a asi lžičku hnědého cukru. Jakmile máme vše decentně osmahnuté a rozpuštěné, podlijeme červeným vínem. Vaříme na mírném plameni a vše necháme zredukovat přibližně o třetinu. Cukr, bujón a sůl můžeme ke konci vaření omáčky doladit podle vaší osobní chuti. Vařením a redukováním vína se nám jednotlivé chutě příjemně zvýrazní. Někomu může omáčka chutnat více sladká, jinému zase více slaná. Dochucení bude na vás. Pokud budete chtít omáčky více, stačí kdykoliv dolít víno a nechat povařit. 

Lady.cz (Martina Sedlářová)

Ohodnotit
(0 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: