Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Galetka z kachních jater s celerovým salátem a omáčkou z pečených modrých hroznů

Dnes si připravíme vynikající pečenou galetku z bílých kachních jater foie gras s celerovým salátem a omáčkou z pečených modrých hroznů.

Vím, tento název je děsivě dlouhý, ale pokud vytrváte a přečtete si tento recept až do konce a poté se rozhodnete tento recept i vyzkoušet, zjistíte, že jste ve svém kuchařském umění postoupili o pár „levlů“ výš. 

Tento recept bohužel není z nejlevnějších, a to díky použité ingredienci – foie gras. Zkoušela jsem zaměnit kachní bílá játra za levnější variantu – kuřecí játra. Ne že by to bylo špatné, ale není to úplně ono. Galetky jsou chuťově trochu jiné, ale pokud i k této levnější variantě uděláte omáčku z modrých hroznů spolu s celerovým salátem, zaručeně sklidíte úspěch i s touto levnější variantou.

U nás doma celer nesmí překročit práh kuchyně – tedy do té doby, než jsem poprvé doma udělala tento celerový salát. Stačila malá obměna a celer byl v tomto receptu vzat na milost:o). Spolu s galetkou a omáčkou se neuvěřitelně doplňují všechny chutě francouzské kuchyně….

Nejprve omáčka

  • 200 g červených hroznů
  • 200 ml kvalitního červeného vína
  • 60 g másla
  • 1 lžíci medu
  • 1 - 2 lžíce demiglace

Hrozny překrojíme na polovinu a dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C přibližně na 30 minut. Hrozny pustí šťávu a jejich chuť se zkoncentruje. Ke konci pečení přilijeme 100 ml červeného vína, aby se z plechu „odlepila“ šťáva z pečených hroznů. Měkké hrozny spolu s vínem propasírujte, hustou šťávu prozatím odložíme.

Do kastrůlku dáme máslo, rozehřejeme ho, přidáme med a necháme zkaramelizovat, poté zalijeme zbytkem vína a přidáme šťávu z hroznů. Vše svaříme na ¾ původní hodnoty. Ke konci přidáme demiglace (tento koncentrovaný masový vývar je možné zakoupit ve studiu Divoká vařečka). Dochutíme dle libosti solí a pepřem.

Celerový salát

  • 200 g celeru
  • 100 ml smetany
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • sůl a pepř

Celer očistíme a pokud pracujeme ručně, nakrájíme nejprve na plátky a poté na opravdu tenké nudličky – jullien nebo to možná umí váš mixér, což je nesporně výhoda. Vložíme do misky, přidáme smetanu, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl, pepř a zamícháme. Necháme marinovat v lednici.

Galetky

  • 200 g bílých kachních jater
  • 300g kvalitního listového těsta
  • 1 vejce
  • sůl a pepř

Kachní játra očistíme a nakrájíme na cca 50 g kostky – necháme v lednici vychladit. 

Listové těsto rozválíme na přibližně 3 mm vysoký plát, z něj vykrojíme kolečka, která potřeme prošlehaným vejcem. Na kolečka poklademe kousky jater, která opepříme a osolíme. Druhým kolečkem přiklopíme a zamáčkneme okraje, například vidličkou po celé délce. Všechny galetky poté potřeme zbytkem vejce.

Pečeme ve vyhřáté troubě 210 – 220°C přibližně 8 – 10 minut podle druhu trouby. 

Všem přeji dobrou chuť.

 

Lady.cz (Martina Sedlářová)

 

Ohodnotit
(1 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: