Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Dlouze kynutý chleba bez hnětení

Toto je můj oblíbený recept na nejlepší domácí chleba, a to mám za sebou opravdu hodně a hodně pokusů!

Recept má hned několik nej: 

Nemusíte těsto hníst těch obvyklých 10–15 minut (i když pro mě je to spíše relax a při hnětení těsta si vždycky uvědomím, proč pekařky nebyly žádná tintítka); 

recept, potažmo chleba se povede opravdu každému – nemusíte se trápit tím, jestli už těsto je nebo není řádně vykynuté; 

dokončíte jej téměř kdykoliv máte druhý den čas – opravdu nejlepší je těsto po 12–16 hodinách kynutí. Recept vypadá dlouhý, ale nenechte se odradit – dlouhý je jen proto, že popisuji vše jaksi „polopatisticky“, abyste se vyhnuli případným nezdarům a také kvůli pochopení, jak vlastně tento recept funguje :o)

Myslím, že největší zásluhu má při tomto receptu můj oblíbený litinový pekáč (znáte z receptu martinská husa, sekce Recepty). Při pořádném nahřátí litinového hrnce včetně pokličky pak po upečení docílíte úžasné křupavé a silné kůrky. Ovšem upozorňuji, že jíst pak tento chléb je naprosto jiné než ty nedopečené (nebo jen rozpékané) chleby z obchodu – opravdu musíte řádně kousat. Až si tento chléb upečete, zjistíte, o čem mluvím. :o)

Když jsem pekla recept poprvé, zjistila jsem, že 3 hrnky mouky jsou pro můj litinový hrnec málo. V hrnci byla po upečení jen jakási placka – tudíž jsem zdvojnásobila dávku. Ta je pro tento velký pekáč ideální velikostí. Máte sice ve výsledku obří pecen chleba, ale u nás se vždy snědl během pár hodin, maximálně dní...

Ingredience:

  • 4 hrnky klasické hladké bílé mouky
  • 2 hrnky tmavé chlebové mouky
  • 1 lžička instantního droždí
  • 3 lžičky sol,
  • 2 lžičky kmínu
  • 3 hrnky vody

Postup:

Připravte si opravdu velkou mísu. Pokud nebude dostatečně velká, nejen že se vám budou ingredience špatně míchat, ale po pár hodinách vás bude čekat klasické hrnečku, vař!

Suché ingredience smícháme, přidáme vodu a vše zamícháme jen tolik, aby se vše pěkně spojilo. Nebudeme hníst. Necháme v míse na teplém místě. Většinou si zakládám chléb večer – je to jen na pět minut, žádné zdržování. Pak těsto běžně nechávám na lince přes noc do druhého dne. A až mám druhý den čas – vrhnu se na pečení... hodina sem hodina tam – žádný problém.

Na druhý den nám zůstává jen asi přibližně jedna hodina na dokynutí chleba (nemusíme u toho asistovat, takže opět máme volno) a následné pečení.

Takže až máme druhý den čas, dáme si na vál dostatečnou vrstvu mouky, protože těsto se stane poměrně tekutým – vylijeme ho na vál. Těsto jen několikrát přeložíme přes sebe, asi jako byste skládali obálku na dopisy, tj přeložit zprava doleva, zleva doprava a shora dolu a zespodu nahoru. :o) Prostě takový balíček. Vrátíme do mísy, kterou jsme si mezitím umyli.

Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout na teplém místě.

Zhruba v půlce kynutí si vezmeme litinový hrnec s poklicí a vložíme do trouby, kterou dáme žhavit na 250 ºC. Pekáč se nám krásně rozpálí a těsto v něm bude péct jako v další troubě. 

Po nakynutí těsta vyjmeme pekáč z trouby, ale dávejte pozor. Litina je opravdu pořádně nažhavená, takže použijte nejen kvalitní chňapky, ale i pořádnou destičku, kterou si pekáč podložíte. Nezapomeňte, že si musíte i nažhavenou poklici někam odložit, proto si místo připravte předem!

Litiňák vytáhneme z trouby, troubu ihned zavřeme, aby neuteklo teplo, a pekáč položíme na připravenou podložku. Vykynuté těsto z mísy vyklopíme do pekáče. Pokud se pořádně netrefíte přesně na střed pekáče nebo nebude těsto ideálně rozprostřeno v hrnci, nic se neděje! Stačí ho jen vařečkou usměrnit do řádné polohy a on se při pečení srovná postupně sám. Jen dávat pozor na rozpálené stěny hrnce! Přiklopíme poklici a opět vložíme do trouby. Tím, že máme hodně rozpálenou troubu a použili jsme na pekáč poklici, nemusíme se zabývat nějakým zvlhčováním prostředí v troubě. Při zahřátí se v pekáči pod poklicí vyrobí dostatečné množství vlhkosti, aby chléb parádně „vyběhl“!

Pečeme přibližně 30–45 minut. Poté sundáme poklici (opět dáváme maximální pozor) a pečeme hodinu při 200 ºC. Dokud není kůrka krásně propečená. 

Dokonale upečený chléb poznáte podle toho, že na něj poklepete – pokud zní dutě, je hotový. Raději ho tam nechte déle, než aby byl nedopečený. Tak rychle se pecen chleba nespálí a s nedopečeným chlebem už nic neuděláte.

Doporučuji nechat chléb opravdu dokonale vychládnout, protože příliš brzkým rozkrojením si chléb akorát tak zničíte. Je to ovšem asi to největší úsilí, které při tomto receptu zakusíte (nejlépe odejít z domu – aspoň se máte na co těšit, když se vrátíte). Vůně čerstvě pečeného chleba je prostě nepopsatelná a ničím nenahraditelná...

Všem přeji dobrou chuť

Tip:

Úplně nejlepší je, když kůrku chleba při pečení lehce potíráme hodně slanou vodou (až při pečení bez poklice) – dvakrát třikrát bohatě stačí.

A nejlepší vychytávka je ta, že při kynutí těsta nepřikrývám mísu utěrkou, ale nasadím ji jednorázovou igelitovou čepici do sprchy, kterou jsem si „vypůjčila“ z nějaké té hotelové koupelny při dovolených. Funguje to naprosto dokonale! :o)

Lady.cz (Martina Sedlářová)

Ohodnotit
(4 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: