Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Marinovaná vepřová žebra s hráškem a chilli

Tak jsme měli oslavu... a protože jsme se nestihli potkat v dny jednotlivých narozenin, rozhodli jsme se udělat jednu větší party a oslavit narozeniny společně – hromadně.

Takže vás na chvilku budu zásobovat recepty, které jsme společně připravili na tuto oslavu. Těšit se můžete na: 

Žebírka s hráškem, tak trošku jinak.

Maso na tyčce (jak to nazvali mí synovci – kuřecí prsní řízek jako špíz s netradičním dipem).

Pochoutkový salát (od mé švagrové – ať se nechlubím cizím peřím).

Velký pecen dlouho kynutého chleba bez hnětení (opět úžasné využití litinového hrnce).

Bezlepkové sýrové a kmínové krekry.

Ančovičkový obložený chléb (recept z knihy Provence – škola provensálské kuchyně).

Bezlepkové tapiokové placičky s parmazánem (návyková záležitost).

Lehounká čokoládová roláda (od mé maminky – bez tučných krémů, jen se šlehačkou).

Čokoládový dort bez mouky s pařížskou šlehačkou (a také téměř bez cukru, takže žádné výčitky).

 

Seznam vypadá dlouhý, náročný a pracný, ale opak je pravdou. Recepty jsou vybrané tak, aby se vše dalo marinovat, připravovat nebo péct předem, takže na den „D“ už vám zůstane opravdu jen minimum věcí.

Vlastně ne! Je tady jedna pracná záležitost – úplně jsem na ni zapomněla!

Obrňte se pevnými nervy a ostřížím zrakem, protože ty tři dny předem, kdy pečete, vaříte, připravujete a uskladňujete všechny ty dobroty, musíte odhánět od lednice „nájezdníky“, kteří by vaše připravené mňamky snědli ihned po vytažení z trouby s otázkami typu: „a toto si fakt nemůžu dát už dneska?, stejně toho děláš vždycky víc, takže nikdo nepozná, že jsem si KOUSEK vzal, a nezbylo ti někde něco?“ :o)  

 

Ingredience na žebra:

  • 1 – 1,5 kg vepřových žeber
  • česnek
  • zázvor
  • sojová omáčka
  • sladká chilli omáčka
  • omáčka hoisin

Na omáčku:

  • čerstvou chilli papričku
  • petrželku nebo koriandr
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 2 – 3 lžíce třtinového cukru
  • 150 – 200 ml citrónové šťávy
  • strouhaný zázvor
  • rybí omáčka

Postup – žebra:

Většinou si domů doneseme celý plát žeber. Doporučuji si rozkrájet maso na jednotlivé kousky žeber.

Ingredience na marinádu smícháme v misce. Dochutíme dle vlastní chuti. Rozkrájená žebra si připravíme pěkně vedle sebe přímo na plech, v kterém je budeme nejen marinovat, ale i rovnou péct. Žebro jedno po druhém natíráme marinádou (já používám praktickou gumovou peroutku). Necháme nejméně přes noc v lednici odpočívat. Další den už jen stačí strčit plech do trouby a péct při 180 ºC necelou hodinku. 

Postup – omáčka:

Opět přijde na výpomoc můj příruční tyčový mixér s menší nádobkou, do které vložíme všechny ingredience a rozmixujeme. Pokud nechcete příliš ostrou omáčku, zbavte chilli papričky semínek. Dochucení je už na vás. Někdo upřednostní spíše kyselejší někdo naopak sladší chuť této omáčky.

Všem přeji dobrou chuť.

Lady.cz (Martina Sedlářová)

 

Ohodnotit
(0 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: