Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Rýžovar, pomocník, který šetří čas a připraví chutnou rýži

Strčím rýži do rýžovaru, přidám vodu, zapnu a vytáhnu hotovou rýži. Jednodušší už vaření rýže prostě ani být nemůže.

Rýži máme rádi, proto jsme ji často dělali. Ale ne vždy se povedla. U pytlíkové rýži si člověk nikdy nemůže být jistý, jestli už je pořádně hotová, protože se nedá ochutnat, takže občas byla nedovařená nebo naopak převařená. Sypaná rýže se zase často připekla u dna. A co měly oba druhy společné bylo to, že po uvaření se vylila voda, ve které se rýže vařila a spolu s ní i spousta výživných látek.

A tak jsem jednoho dne objevila rýžovar. Nejdřív jsem po něm jen tak zlehka pokukovala a zvažovala, jestli je k něčemu dobrý, jestli to nebude jen další nevyužívaný krám do kuchyně a pak jsem projížděla internet a hledala, co se o něm kde píše. Chvála na něj byla velká a spočívala hlavně v jednoduchosti vaření, v tom, jak rýže z něj výborně chutná, jak snadné je vaření a co se mi líbilo nejvíc, že se žádná voda neslívá, voda se prostě vyvaří a tak všechny vitaminy zůstanou pěkně tam, kam patří – v rýži a pak v našem žaludku.

Začátky vaření byly zpočátku trochu pokus a omyl, tedy pokud jde o množství vody. Příprava spočívá v tom, že se několikrát propláchnutá rýže vloží do rýžovaru (rýže se proplachuje tak dlouho, dokud není voda čirá), přidá se dle návodu voda v poměru dva díly vody na díl rýže (často jsem nacházela návod na poměr vody 1:1, ale to se mi neosvědčilo) a dá se vařit. Když je rýže hotová, rýžovar blikne, sám se vypne a pak až hodinu udržuje rýži teplou. Zjistila jsem ale, že poměr vody se trošku mění, každý druh rýže je maličko jiný a tak je většinou třeba měnit poměr vody. To se ale časem vychytá… Stejně jako doba vaření. Je dobré po uvaření nechat rýži ještě nějakou dobu dojít v rýžovaru… A také ji 1–2× během vaření promíchat.

Úklid je také jednoduchý – žádný připálený hrnec, co by se musel dlouho drhnout. Stačí vyndat nádobu z rýžovaru, opláchnout ji vodou a utřít.

Rýže z rýžovaru má opravdu mnohem lepší chuť…

Takže ji často jíme prostě jen samotnou, tak moc je dobrá. Nebo si ji jen malinko ochutíme a rychlá a chutná večeře je hned vyčarovaná. Stačí rýži na talíři pokapat sójovou omáčkou, přimíchat o ní pokrájenou podušenou zeleninku a to je vše. Nebo po zakapání sójovou omáčkou přidat kousky posekaného avokáda a posypat sušenou drcenou mořskou řasou. Variací je nekonečně mnoho, můžete experimentovat, jak se vám bude líbit.

 

 

Ohodnotit
(0 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: