Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Kmín a pepř. Koření i známé prostředky na poruchy trávení

Kmín obsahuje cenné fytolátky, které mají účinky proti rakovině. Pepř podporuje trávení a tvorbu trávicích šťáv.

Kmín

Kmín je známé a oblíbené koření s aromatickou vůní. Původ má v Egyptě, Íránu a Turecku, ale brzy se stalo populární v mnoha světových kuchyních. Kmín obsahuje cenné fytolátky, které pomáhají léčit záněty a jsou dokonce prevencí rakoviny, proto se toto koření používá nejenom v kuchyni k dochucení jídel, ale i jako podpůrný prostředek na léčbu mnoho obtíží.

Mezi známé vlastnosti kmínu patří jeho vliv na nadýmání. Pozitivně ovlivňuje žaludeční potíže, působí protikřečově, povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B a minerálních látek jako je hořčík, zinek, vápník a železo. Obsahuje éterické oleje, jež se vyznačují silnými antibakteriálními vlastnostmi. Kmín snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. V tradičním lidovém léčitelství se kmín ujal také při snižování horečky a léčbu hemoroidů. Silice kmínu se používá k výrobě žaludečních bylinných likérů.

V kuchyni je nejlepší používat celá semena, případně je nadrtit až těsně před vařením, jinak z něj totiž velmi rychle vyprchají silice. Chuť kmínu můžeme ještě zvýraznit, pokud ho krátce opražíme.

 

Pepř 

Pepř je jedno z našich nejoblíbenějších koření, které se používalo již ve starém Římě, jehož výrazná chuť dokáže vylepšit mnohé pokrmy. Jeho oblíbenost dokazuje i to, že se dnes kromě obvyklých jídel přidává také do čokolád, nápojů či čajů. Pepř podporuje trávení a tvorbu trávicích šťáv. Urychluje metabolismus a stimuluje činnost štítné žlázy.

Pepřovník černý (Piper nigrum) je popínavý keř s delšími větvemi, který po odkvětu vytváří hrozny plodů dlouhé asi 10 cm, jež jsou zelené a při dozrávání mění barvu až dočervena. Původní domovinou pepře je Indie.

Podle toho, jak se pepř zpracuje, rozeznáváme tři druhy pepře- pepř černý, zelený a bílý. Nejpoužívanější je černý pepř a to jak mletý, drcený nebo celý. Černý pepř se sklízí těsně před dozráním, pak se nechá den fermentovat, čímž zčerná a druhý den se suší na slunci. Zelený pepř není tolik ostrý, má jemnější aroma, používá se hlavně celý nebo drcený. Zelený pepř se sklízí jako první, neprochází fermentací, ale ihned se usuší nebo naloží do nálevu. Bílý pepř se sklízí později než černý, je zbaven nasládlé slupky, proto má největší pepřové aroma a je nejostřejší. Je velmi tvrdý, proto je nejčastěji namletý. 

 

 

 

 

Ohodnotit
(0 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: