Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Stálice japonské kuchyně. Miso pasta a miso polévka

Miso je pasta ze sójových bobů, obilovin, soli a kultury používaná k ochucení polévek, omáček, dresingů. Japonci ji milují a populární je už i u nás.

Připravuje se z něj tradiční japonská polévka miso.Jak miso pasta tak i miso polévka jsou velmi zdravé a výživné.

Miso obsahuje živé enzymy podporující trávení, vitamin B12, minerály a proteiny. Je velmi výživné a hlavně velmi zdravé. Pomáhá při špatném trávení, rozpouští v krvi cholesterol a udržuje cévy pružné. Je prevencí arteriosklerózy a některým druhům alergií. Baktérie, které miso obsahuje, pomáhají odstraňovat nežádoucí mikroorganismy v zažívacím traktu.

Používá se podobně jako sójová omáčka k ochucování pokrmů – polévek, nudlí, ryb, zeleninových pokrmů. Miso má velmi silnou slanou chuť, proto je s ním třeba zacházet opatrně. Předtím, než ho přidáme do jídla, je třeba ho rozmíchat v malém množství vody. V Japonsku je nejčastěji používáno jako základ pro polévku Miso.

Dále nám pomáhá při:

  • podporuje látkovou výměnu
  • zlepšuje činnost srdce
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • podporuje tvorbu kožní tkáně
  • je výživou pro pokožku
  • snižuje krevní tlak

Miso polévka

Miso polévka je tradiční japonské jídlo, které je velmi zdravé a výživné. Můžeme si na něj zajít buď do japonské restaurace, koupit si ho hotové (stačí zalít horkou vodou) nebo si ho sami doma připravit. Budete ovšem potřebovat suroviny, které nejsou u nás až tak běžné – mořské řasy, dashi (vývar z řas a ryb v podobě instantního prášku) a miso pastu (pasta ze sójových bobů). Miso se jí k hlavnímu jídlu nebo slouží jako vydatná snídaně. Pevné ingredience se nabírají hůlkami a tekutina se usrkává z misky. Říká se, že jeden talíř této polévky denně zaručí zdraví, mládí a dlouhověkost.

Suroviny

  • voda
  • pasta miso s rybím vývarem dashi
  • mořské řasy wakame
  • tofu (nejlépe japonské tofu určené do této polévky, ale obtížněji se shání)
  • jarní cibulka

Způsob přípravy

Řasy zalijeme vodou a necháme je nasát. Stačí velmi malé množství, protože řasy ve vodě mnohonásobně zvětší svůj objem. Do hrnce dáme množství vody podle toho, kolik chceme dělat polévky a přivedeme k varu. Postupně přidáme miso pastu s rybím vývarem dashi (běžně k sehnání v prodejnách zdravé výživy, buď již oba produkty smíchané dohromady, nebo každý zvlášť). Ochutnáváme a pasty dáme tolik, aby nám vyhovovala slanost polévky. Přidáme scezené řasy, na kostičky nakrájené tofu a najemno nakrájené proužky jarní cibulky. Necháme pouze rychle projí varem a dále již nevaříme.

 

Ohodnotit
(0 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: