Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Cuketa. Zelenina ideální do redukčních diet

Pokud hledáte potraviny, po kterých moc nepřiberete a zároveň si na nich pochutnáte, pak sáhněte po cuketě.

Cuketa je chutná a dietní zelenina, která patří k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo). Pochází z Mexika, odkud byla po objevení Ameriky převezena do Evropy a stala se oblíbenou součástí naší kuchyně. Stejně jako ostatní druhy tykve tak i cuketa má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje 91 % vody, vlákninu, vitaminy a minerály. Cukety se konzumují i se slupkou, která je měkká, poživatelná a je v ní nejvíce živin, hlavně karotenu a hořčíku. Tato zelenina je bohatá na draslík, který vyplavuje z těla přebytečnou vodu a sůl a provitamin A, který aktivuje látkovou přeměnu v buňkách.

Cukety mají pozitivní vliv na náš nervový systém, působí uklidňujícím způsobem, zlepšují odolnost vůči stresu, zlepšují tělesnou a duševní výkonnost. Ovlivňují vylučování vody z těla, takže zbavují tělo kyselin a díky tomu, že zvyšují peristaltiku střev, tak odstraňují zácpu. Prospívají sliznicím střev a to díky vitaminu A, který je chrání před bakteriemi a viry a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru.

Výborně se hodí jako potraviny do redukčních diet na snižování váhy. Cukety je dobré vždy podusit s trochou oleje, aby se vstřebal vitamin A, který je rozpustný v tucích.

Jak dále nám cukety prospívají?

  • posilují srdce a svaly
  • zvyšují stav bílkovin
  • příznivě ovlivňují ledvin
  • prospívají diabetikům a žlučníkářům
  • ulevují při revmatismu a dně
  • pomáhají mužům při potížích s prostatou
  • posilují imunitní systém
  • zvyšují výkon mozku a zlepšují soustředění

 

Tip: Cuketový guláš

Ingredience:

  • 1 střední cuketa
  • 4 brambory
  • 2 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • olivový olej
  • lžíce celozrnné mouky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • mletá paprika
  • 2–3 stroužky česneku

 

Postup: Brambory oloupeme a s cuketou pokrájíme na kostičky, které osmahneme lehce na cibulce. Přidáme nadrobno pokrájenou zeleninu, ještě chvilinku orestujeme, osolíme, zaprášíme červenou paprikou, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Guláš můžeme zahustit moukou, kterou rozmícháme s vodou (ale můžeme i úplně vynechat). Pro zjemnění lze ještě vmíchat lžíci zakysané smetany. Dochutíme česnekem, majoránkou a podáváme s celozrnným pečivem.

 

Ohodnotit
(1 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: