Že jsou luštěniny zdravé a měly by se objevovat na našem jídelníčku často, to všichni víme. Pokud ale už máme dost čočky, hrachu nebo fazolí, můžeme se poohlédnout i po něčem ne tak obvyklém, přesto stejně zdravém a chutném – po cizrně.
Cizrna beraní (neboli římský hrách) je původem z Asie a Indie a svůj název získala díky svému tvaru. Její semena mají nepravidelný tvar připomínající ovčí hlavu. Je podobná hrachu, jen je o něco větší a má žlutohnědou barvu. Patří k nejkvalitnějším luskovinám, má vysoký obsah cukrů, bílkovin a vlákniny. Je to zdroj kyseliny listové, vitaminu E a B15. Právě vitamin B15 je účinný antioxidant, prvek tolik ceněný v boji se stárnutím organismu. Kromě zmiňovaných látek v cizrně nalezneme také vápník, fosfor, železo a mangan.
Mimo to je skvělým zdrojem lysinu, látky potřebné pro růst a obnovu tkání a vytváření kolagenu a kyseliny linolové, která pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám.
Tato luštěnina nepatří jen do orientální kuchyně. Můžeme jí vařit, smažit, nebo pražit obalenou v cukru. Je vhodná pro celiaky, vegetariány a těhotné ženy. Jí se převážně celá zrna, která se před vařením namáčí, aby se urychlilo vaření. Z cizrny se také vyrábí mouka. Vůbec nejznámější pokrm z této luštěniny je hummus, což je kaše z rozmixovaných uvařených zrn ochucená dalšími přísadami.
Cizrnu je dobré vařit spolu s bylinkami, nejenom pro chuť, ale hlavně se tím sníží nadýmavost po její konzumaci. Je vhodná do pomazánek, salátů nebo jako samostatná příloha. Semena lze nechat naklíčit, čímž se zvýší obsah vitaminu B a C.