Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Kuskus. Žádné složité vaření, jen zalít vodou a je to

Kuskus je tradiční marocký pokrm z tvrdé pšeničné krupice, který se používá jako příloha k masu, do salátů a sladkých pokrmů.

Kuskus je zpracován z tvrdozrnné pšenice do malých kuliček, které jsou poté napařeny a vysušeny. Je k sehnání buď klasický (z bílé pšenice) nebo celozrnný. Celozrnný má tu výhodu, že pšenice není zbavena obalových slupek, takže jsou v něm zachovány vitaminy, minerály a vláknina.

Je to jakási varianta rýže, takže se výborně hodí k pokrmům z masa, ze zeleniny, k omáčkám, salátům. Skvěle chutnají i sladké pokrmy připravené z kuskusu. Základní příprava je velmi jednoduchá. Zalijte jeden díl kuskusu dvěma díly vařící vody, lehce načechrejte vidličkou, pak přikryjte pokličkou a nechte asi deset minut odstát. Voda se mezitím nasákne do kuskusu, který díky tomu změkne. Po nasáknutí velmi nabude na objemu, takže dejte pozor, abyste nepřipravovali zbytečně velké porce. Kuskus se tedy nemusí vařit, stačí jen přelít vodou, v čemž je jeho velká výhoda, protože je rychle připravený.

Po této základní přípravě můžeme s kuskusem dále pracovat, buď si ho dáme jen jako obyčejnou dále neupravenou přílohu (stačí jen lehce osolit a zakápnout olivovým olejem) nebo ho budeme dále zpracovávat zapékáním, dušením, opékáním apod.

Kuskus je výživný a lehce stravitelný pokrm, který obsahuje mnoho vlákniny, čímž se řadí mezi zdravá jídla, která bychom měli zařazovat do našeho jídelníčku pravidelně.

Autorčino okénko

Výhoda kuskusu je jasná – žádné vaření, stačí zalít vodou a příloha je na světě. Proto je u nás kuskus tolik oblíbený, protože nemáme rádi složité vaření. A tady je recept, který často připravuji, opravdu velmi jednoduchý a chutný.

Kuskus místo vodou přelijte vývarem. Na pánvi na olivovém oleji lehce osmahněte plátky česneku, přidejte kukuřici, žampióny a přikápněte sójovou omáčku. Solit již nemusíte. Dochuťte ještě oregánem nebo bazalkou. Směs položte na hotový kuskus a můžete se s chutí pustit do jídla.

Kuskus se zeleninou a sýrem

Ingredience:

  • 1 hrnek kuskusu
  • 2 hrnky vody
  • sáček mražené zeleniny podle vlastní chuti
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 250 g balkánského sýra
  • lžíce olivového oleje

Postup: Kuskus zalijeme vařící vodou, ve které jsme rozmíchali bujón a pod pokličkou necháme 10 minut stát. Zeleninu uvaříme v osolené vodě, scedíme a pak vmícháme do kuskusu spolu se lžičkou oleje a na kostičky pokrájeným sýrem.

Ohodnotit
(0 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: